Verschillende polissen
Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering of het overstappen naar een andere zorgverzekeraar moet je met een aantal begrippen bekend zijn om een gepaste keuze voor jezelf te kunnen maken. Hoewel basisverzekering en aanvullende verzekering begrippen zijn, die redelijk voor zichzelf spreken, kunnen begrippen als naturapolis en restitutiepolis je hersens laten kraken.
Naturapolis
Gelukkig is het heel logisch allemaal, wanneer je de twee zaken naast elkaar zet. Een naturapolis is namelijk niets meer dan een polis, waarbij de zorgverzekeraar gemaakte zorgkosten direct betaalt aan de zorgverlener. Hierbij moet de zorgverlener wel een contract hebben met de zorgverzekeraar, anders moet je als verzekerde ongeveer twintig procent van de gemaakte kosten alsnog zelf betalen.
Voordelen
Er zitten een paar voordelen aan het afsluiten van een naturapolis. Ten eerste is een naturapolis misschien wel de goedkoopste zorgverzekering. Dit komt door de contracten die de zorgverzekeraar met de zorgverlener heeft afgesproken. Ten tweede hoef je als verzekerde geen rekening meer voor te schieten, aangezien de zorgverzekeraar de zorgkosten direct voor je betaalt.
Nadelen
Het belangrijkste nadeel van een naturapolis is dat je afhankelijk bent van de contracten, die je zorgverzekeraar gemaakt heeft. Je kunt dus niet zomaar naar een andere zorgverlener stappen, want dan moet je een deel van de kosten zelf betalen. Dit geldt echter niet voor spoedeisende hulp. Dat kan wel bij een ander ziekenhuis.
Restitutiepolis
Bij een restitutiepolis ben je als verzekerde vrij om te kiezen uit zorgverleners. Daarom wordt dit soort zorgverzekering ook wel een vrije zorgkeuze of vrije artsenkeuze genoemd. Bij een restitutiepolis betaal je eerst zelf de rekening van de gemaakte zorgkosten. Deze rekening declareer je en als de kosten dan vallen binnen de dekking van je verzekering, betaalt de zorgverzekeraar deze aan je terug.
Vrije zorgkeuze
Met de meeste zorgverleners en bijna alle ziekenhuizen worden contracten afgesloten, waardoor je vaak je rekening nog niet eens hoeft op te sturen. Het declareren van je zorgkosten gebeurt alleen op die manier, wanneer een zorginstelling niet is aangesloten bij je verzekeraar. In beide gevallen is er wel sprake van een honderd procent vergoeding.