Meteen naar de inhoud

Zo vertel je je kinderen dat je gaat scheiden

  • door
ouders met kinderen

Scheiden is nooit makkelijk, maar als er jonge kinderen in het spel zijn is het al helemaal een naar proces. Want hoe voorkom je dat je kinderen de dupe worden van jullie scheiding? Een goede aanpak is dus belangrijk, en dit begint bij het moment waarop je je kinderen vertelt van jullie beslissing. In dit artikel vind je praktische tips over hoe je dit het beste aanpakt.

Kies een goed moment uit

Het is belangrijk om een goed moment uit te kiezen waarop je vertelt dat jij en je partner gaan scheiden. Het is vooral belangrijk dat je niet te lang wacht. Je wilt namelijk voorkomen dat je kinderen het nieuws van iemand anders te horen krijgen. En waarschijnlijk hebben ze dan al lang aangevoeld dat er iets aan de hand is. Ten slotte hebben kinderen vaak wat tijd nodig om aan de situatie te wennen. Wacht dus nooit te lang.

Wat is dan het goede moment? Kies bij voorkeur voor een dag in het weekend, waarop je kinderen verder niet veel te doen hebben. Op die manier krijgen ze de tijd om het nieuws goed te verwerken.

Vertel het altijd samen met je partner

Heel belangrijk: breng het slechte nieuws altijd gezamenlijk. Doe je dit niet, dan kunnen je kinderen het idee krijgen dat het besluit niet gezamenlijk genomen is en boos worden op jou of je partner. Je wilt dus voorkomen dat je kinderen denken dat één van jullie tweeën meer schuld heeft aan de scheiding dan de ander.

Breng de juiste boodschap over

Kies zorgvuldig je woorden om te voorkomen dat je kinderen het nieuws op de verkeerde manier opvatten. Een aantal tips:

  • Vertel dat jij en je partner niet meer verliefd op elkaar zijn.
  • Vertel (zonder te veel details prijs te geven) dat jij en je partner elkaar niet meer gelukkig maken en te veel ruzie maken.
  • Benadruk dat de kinderen absoluut niet schuldig zijn aan de scheiding. Kinderen hebben vaak de neiging om de schuld naar zichzelf toe te trekken, dus dit wil je absoluut voorkomen.
  • Benadruk dat jij en je partner altijd van jullie kinderen blijven houden.
  • Maak je partner niet zwart in het gesprek. Je wilt voorkomen dat je kinderen een kant gaan kiezen.

Toon begrip

Begripvol blijven is de sleutel tot een goed verwerkingsproces bij je kinderen. Je weet niet hoe ze het nieuws zullen opvatten; dit zal voor iedereen anders zijn. Toon dus begrip en neem de gevoelens en vragen van je kinderen serieus.

Hulp nodig? Vraag een scheidingsbemiddelaar

Zit je middenin een scheiding maar weet je niet hoe je er met je partner uit moet komen, bijvoorbeeld met betrekking tot de kinderen? Een scheidingsbemiddelaar inschakelen is dan een goed idee. Dit is een professionele mediator die is gespecialiseerd in het goed afwikkelen van scheidingen, zowel voor ouders als kinderen. Je vindt ze in heel Nederland, van Alkmaar tot Tilburg en van Den Bosch tot Almere.