Meteen naar de inhoud

Woning ontruimen na overlijden

Wanneer een dierbare overlijdt, kan er een hoop op de nabestaanden afkomen. Niet alleen moet alles rondom de begrafenis of crematie worden geregeld, vaak moet ook de woning van de overledene nog worden leeggeruimd. Dat kan een hele (vaak emotionele) klus zijn. Betreft het een huurwoning, dan geldt ook nog eens dat er snel gehandeld moet worden.
Gelukkig kun je bij het ontruimen van een woning na overlijden een ontruimingsfirma zoals Goedkoop Ontruiming inschakelen. Dat heeft een aantal voordelen. Welke dat zijn?

Een ontruimingsfirma kan ook met spoed een woning ontruimen. Zo hoef je niet tegen een bepaalde deadline aan te hikken en is de woning op tijd leeggeruimd. Zeker wanneer de overledene in een verpleeginrichting was opgenomen of in een bejaardentehuis woonde, moet de ontruiming van de woning al binnen enkele dagen plaatsvinden, juist de dagen waarin er weinig tijd is voor andere zaken dan het regelen van de begrafenis.

Een spoedontruiming kan zelfs binnen 24 uur worden geregeld, inclusief de eindinspectie en sleuteloverdracht.

Een ontruimingsfirma werkt altijd discreet en met respect, alsof het een eigen overledene betreft. Zo kun je het leeghalen van de woning met een goed gevoel uit handen geven en afsluiten.

De periode rondom of na het overlijden is vaak zwaar en emotioneel. Er moeten in korte tijd vaak heel veel zaken geregeld worden. Door het uitbesteden van het leegruimen van de woning, kun je je met die andere zaken bezig houden.

Je houdt ondanks professionele hulp en ondersteuning bij het leeghalen van de woning toch volledig de controle over hetgeen er met de inboedel gebeurt. Je kunt de inboedel (deels) laten verhuizen, verkopen, aan een goed doel schenken, opslaan of naar de stort afvoeren. Dat bepaal je helemaal zelf.

Een woningontruiming kent meestal vier stappen

Inventariseren

Als eerste komt er een specialist van het ontruimingsbedrijf de situatie in kaart brengen en zal met je overleggen welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd en wat er met de inboedel moet gebeuren.
Na dit gesprek kan ook worden aangegeven wat de kosten van het leeghalen bedragen en kan er na je akkoord met leeghalen worden begonnen.

Sorteren

• Bewaren -> administratie, kostbare spullen of herinneringen
• Opslaan -> wanneer je nog niet weet wat er met de inboedel gaat gebeuren
• Verkopen -> soms kopen ontruimingsbedrijven de inboedel op, krijg jij de overeengekomen prijs en hoef je niets meer te doen
• Doneren -> bijvoorbeeld aan de kringloop
• Afvoeren -> inboedel die niet wordt opgeslagen, gedoneerd of verkocht

Ontruimen

Zodra de inboedel is geïnventariseerd en gesorteerd, gaat men daadwerkelijk met het ontruimen van de woning aan de slag. De inboedel wordt naar de opslag, de kringloop, naar de stort of elders gebracht. Mochten er tijdens de ontruiming nog waardevolle spullen of foto´s boven water komen, dan worden die uiteraard aan jou overhandigd.

Opleveren

Wanneer er geen speciale afspraken worden gemaakt, wordt de woning na ontruiming bezemschoon opgeleverd. Daarna blijven er soms nog bepaalde klusjes over. Denk hierbij aan gaten in de muren dichtmaken, vloerbedekking en gordijnrails verwijderen. Zaken die je prima aan een ontruimingsbedrijf kunt overlaten, evenals de sleuteloverdracht en de eindinspectie.