Meteen naar de inhoud

Wanneer moet een galblaas verwijderd worden?

galblaas klachten

Heb jij sinds de afgelopen maanden enorm veel last van buikpijn gehad? En ben je er inmiddels achter gekomen dat dit komt door het ontstaan van te veel galstenen in de galblaas? Dan heb jij waarschijnlijk te horen gekregen dat jouw galblaas operatief verwijderd moet worden. Het is volkomen te begrijpen dat je hier enigszins zenuwachtig voor bent, want een operatie is niet zomaar iets. Toch is het wellicht fijn om te weten dat deze beslissing niet zonder reden is gemaakt. Want wanneer moet een galblaas precies verwijderd worden? Lees snel verder, want wij leggen je dat graag uit in dit artikel. Op die manier weet je direct wat jou binnenkort te wachten staat!

Wat is de galblaas?

De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechtsboven in de buik en dient als de opslagplaats voor gal. Het orgaan is door gangetjes verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm. Hierbij is het belangrijk om te weten dat gal een vloeistof is die belangrijk is voor de vertering van vetten. Gal wordt continu aangemaakt in de lever en afgevoerd naar de galblaas, waar het wordt ingedikt en opgeslagen. Zodra er vet voedsel in de darm komt, perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm.

Het ontstaan van galstenen is onduidelijk

Ontzettend veel mensen in ons land krijgen te maken met galstenen die ontstaan in de galblaas. Hoe deze galstenen zijn ontstaan is voor de medische wereld helaas nog steeds onduidelijk. Wel is het al jaren bekend dat galstenen de boosdoener zijn van een zeurende pijn aan de rechterkant onder de ribben. Toch is dit niet de enige plek waar je pijn kunt ervaren. Pijn op andere plaatsen in de buik of in de borst kom met regelmaat voor. Heb je last van misselijkheid, opboeren en het niet kunnen verdragen van vettig eten? Dan is de kans aanwezig dat jij galstenen in je galblaas hebt zitten.

De verschillende behandelingsmethoden voor galstenen

Wanneer jij dagelijks veel pijn ondervindt van de galstenen in jouw galblaas, dan is het verstandig om jouw galblaas te laten verwijderen. Dit kan tegenwoordig op twee verschillende manieren gedaan worden. Hieronder vertellen wij je graag welke methodes er zijn:

  • Laparoscopische galblaasverwijdering
    Bij deze operatiemethode maakt de arts gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen zonder een grote snee in de buik te maken. In plaats daarvan maakt hij enkele kleine sneetjes. Via een sneetje van circa twee centimeter bij de navel brengt de arts de laparoscoop in de buikholte. Dit is een lange rechte buis waarop een kleine videocamera en een lichtbron zijn gemonteerd. Met deze laparoscoop die verbonden is met een videomonitor kan hij in de buik kijken. Daarna maakt hij de andere sneetjes in de buikwand. Via deze sneetjes brengt de arts een speciaal instrument in de buikholte, om de galblaas te pakken, te bewegen en te verwijderen.
  • De gewone galblaasverwijdering
    Bij de gewone operatiemethode maakt de arts van de afdeling chirurgie een snede van 10 tot 15 centimeter, midden in de bovenbuik of aan de rechterkant onder de ribbenboog, om langs die weg de galblaas te verwijderen.

Hoe gaat het na de operatie in zijn werking?

Na een laparoscopische galblaasverwijdering kan je doorgaans binnen één tot vier dagen weer naar huis toe. Bij een gewone galblaasverwijdering duurt dit iets langer aangezien dit volledig afhankelijk is van het herstel van de wond. Zodra je uit het ziekenhuis bent ontslagen, dan krijg je in ieder geval altijd een afspraak mee voor poliklinische controle. Op die manier houdt het ziekenhuis nauwlettend in de gaten hoe het met jou gaat, de wond en eventuele complicaties. Indien nodig kan de desbetreffende arts dan direct ingrijpen. Wel zo gemakkelijk als je zo snel mogelijk weer de oude wilt zijn!