Meteen naar de inhoud

Waarom lukt het niet om af te vallen / gewicht te verliezen?

  • door
broodje ei

Waarom lukt het dan toch niet? Of waarom lukt het niet om gezond eten en bewegen vol te houden? Waarom lukt het toch niet om na al die kilo’s kwijt op gewicht te blijven? En dat terwijl je je er zo van overtuigd was, dat je nu toch echt niet meer zou aankomen! De psychologische kennis over eten en gezond gedrag is er voldoende, maar in de praktijk zie je dit nog niet altijd terug. De aandacht ligt toch nog vooral bij alleen meer bewegen en minder eten. ‘Psychische kant ongezond eten onderbelicht’. In deze blog neemt afvalcoach Hans ons mee in de wereld van dieetbegeleiding.

Begeleiding eetgedrag vraagt meer

Daarnaast wordt lang niet met alle soorten ‘eters’ rekening gehouden! Er zijn niet alleen emotie-eters, Mindful werkt niet bij iedereen. Je zult begrijpen dat dit begeleiding ‘op maat’ vraagt van iemand met expertise op alle gebieden van eetgedrag.

Lichamelijke belemmeringen kunnen roet in het eten gooien

Zijn er lichamelijke oorzaken die een rol spelen, is het ook nog eens belangrijk ‘wat‘ je eet. Wat je eet, kan jou ondersteunen om op een gezond gewicht te komen. Met ‘gewone’ gezonde producten. Ik hoef jou niet uit te leggen, dat een vertraagde stofwisseling het afvallen flink kan belemmeren. Laat dit daarom in bepaalde gevallen goed onderzoeken.

Wil je hier meer over weten?

Wil je meer lezen over alle aspecten die van invloed zijn op een gezond gewicht?

Lees dan verder op vandaagafvallen.nl over: waarom val ik niet af? Kortdurende dieetprogramma’s hebben een tijdelijk effect. En zo blijf jij worstelen met afvallen, gezond eten, bewegen. Niet gek dat je al snel grijpt naar kortdurende programma’s van dieetgoeroes en sportscholen. Maar een gezond gewicht behouden lukt alleen als je naast een gezond voedingspatroon ook je eetgedrag kritisch gaat kijken. Anders blijf je aan het lijnen! Toch wil je graag kilo’s kwijt en wanneer dit erg langzaam gaat, kun je je motivatie verliezen. Dat is jammer. Zoek dus altijd naar iets dat goed bij je past. Iets dat je leuk blijft vinden zodat je motivatie voor het verliezen van gewicht niet gaat kwijtraken.

Mijn methode

Ik kijk met jou naar:

  • jouw eet- en beweegpatroon – je start met een knal op de RESET-knop, de 10 stappen naar gezond, met het DETOX-programma, oftewel je gaat ANDERS eten. Dit is de eerste stap naar een gezondere leefstijl.
  • of er lichamelijke belemmeringen zijn bij het afvallen – deze lichamelijke aspecten worden meegenomen in de begeleiding. Soms kan een medisch onderzoek in deze fase wenselijk zijn voor meer inzicht.
  • jouw eetgedrag en waarom jij het zo moeilijk vindt om te starten, het vol te houden of op gewicht te blijven. En zo leer jij weer genieten van eten en bereik je jouw gezonde gewicht op een duurzame manier.