Meteen naar de inhoud

Waarom is een gezonde mond belangrijk?

  • door
gezonde mond

Lekker in je vel zitten, is heel belangrijk. Ben je gezond en voel je je gezond? Dan zit jij waarschijnlijk ook goed in je vel. Goed bewegen en gezond eten heeft daar zeker mee te maken. Maar wat ook belangrijk is, is dat je je mond gezond houdt! Waarom en hoe doe je dit? Lees snel verder.

Waarom belangrijk?

De mond kan eigenlijk gezien worden als de poort naar je lichaam. Is deze ongezond en bevat je mond veel bacteriën? Grote kans dat dit dan je lichaam binnenkomt. Je mond is de start van de spijsvertering en je wil zo optimaal mogelijk kunnen profiteren van alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Is je mond niet gezond? Dan kan dit een negatieve invloed hebben op je spijsvertering. Tanden groeien niet meer aan, daarom moet je extra zuinig op ze zijn. Zonder tanden kun je namelijk niet praten en kauwen.

Hoe houd je je mond gezond?

  • Dat het belangrijk is om je mond gezond te houden, weten we nu. Maar hoe doe je dit? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
  • Poets je tanden altijd 2x per dag. Bij voorkeur een keer in de ochtend en in de avond voor het slapen gaan. Als je dit standaard dagelijks blijft doen, kom je al een heel eind.
  • De tandenborstel komt niet op alle plekken, zoals tussen je tanden. Maak deze ruimtes schoon door middel van ragers, tandenstokers of flossdraad. Dit is belangrijk, want bacteriën gaan altijd in de kleinste ruimtes zitten. Met alleen een tandenborstel kom je hier niet bij.
  • Met een tandenborstel maak je je tanden schoon, met tandenstokers tussen je tanden, maar in je mond heb je ook nog de tong. Deze moet natuurlijk ook schoongemaakt worden. Op je tong verzamelen zich namelijk ook veel bacteriën. Dit kun je gemakkelijk met een tongschraper doen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de witte aanslag op je tong verwijderen.
  • Spoelen met mondwater kan ook een verfrissende adem geven.
  • Drink daarnaast ook voldoende water, denk hierbij aan ongeveer 8 glazen water per dag. Dit is goed voor de speekselproductie. Speeksel beschermt namelijk je tanden en kiezen.