Meteen naar de inhoud

Vlooien en teken bij honden bestrijden doe je zo

  • door
Hond met vlooienband

Net als bij mensen is een goede verzorging van dieren ook enorm belangrijk. Zonder de juiste verzorging kunnen honden bijvoorbeeld last krijgen van vlooien en teken. Vlooien en teken zijn zonder de juiste maatregelen een groot probleem voor hondenbezitters. Vlooien en teken zijn parasieten die kunnen zorgen voor irritatie bij de hond, maar ook ernstige gezondheidsproblemen bij je hond kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je hond te beschermen tegen vlooien en teken. Benieuwd wat de gevaren van vlooien en teken voor honden zijn en hoe je jouw hond kunt beschermen tegen deze parasieten? Je leest het hier. 

De gevaren van vlooien voor honden 

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die zich voeden met het bloed van je hond. Vlooien kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede en allergieën. Als je hond allergisch is voor vlooienbeten, kan hij last krijgen van jeukende bultjes en ontstekingen. Vlooien kunnen ook de lintworm overbrengen, wat kan leiden tot gewichtsverlies en diarree bij je hond. 

De gevaren van teken voor honden 

Teken zijn parasieten die zich hechten aan de huid van je hond en zich voeden met zijn bloed. Teken kunnen de ziekte van Lyme en andere ziekten overbrengen op je hond. De ziekte van Lyme kan leiden tot artritis, koorts en verlies van eetlust bij je hond. 

Hoe je het beste je hond kunt beschermen tegen vlooien en teken 

Er zijn verschillende manieren om je hond te beschermen tegen vlooien en teken: 

  1. Controleer je hond regelmatig op vlooien en teken. Vlooien en teken nesteling zich graag in de vacht van je hond. Controleer vooral de nek, oren en oksels van je hond. Door met een speciale vlooienkam de vacht van je hond te borstelen, zie je direct of je hond last heeft van vlooien en teken.
     
  1. Gebruik een vlooien- en tekenbestrijdingsmiddel. Er zijn verschillende middelen beschikbaar om je hond te beschermen tegen vlooien en teken, Zo heb je vlooienbanden en druppels die een bepaalt goedje in de vacht van de hond verspreiden die schadelijk zijn voor vlooien en teken, maar niet voor de hond. Hierdoor is je hond voor een langere periode beschermd tegen vlooien en teken. Ook heb je hiervoor pilletjes of kan je de hond een spuitje geven, al wordt dit iets minder vaak gebruikt. Bekende en veelgebruikte merken zijn Seresto hond en Advantix hond. Deze middelen beschermen je hond voor ene langere periode tegen vlooien en teken.
     
  1. Houd je huis schoon en vrij van vlooien en teken. Behalve in de vacht van je hond, nestelen vlooien en teken zich ook graag in huis, wanneer je hond de vlooien mee naar binnen draagt, kunnen ze zich snel voortplanten. Belangrijk is daarom om je huis goed schoon te houden. Stofzuig regelmatig en was de dekens of matras waarop je hond ligt op hoge temperatuur om eventuele vlooien en teken te doden.  

Conclusie 

Vlooien en teken kunnen voor de nodige problemen zorgen bij je hond. Bij niet tijdig signaleren en verwijderen van de vlooien en teken kunnen kleine irritaties lijden tot ernstige gezondheidsklachten. Regelmatig controleren is daarom belangrijk. Ook het gebruiken van de juiste middelen die je hond beschermen tegen vlooien en teken, zijn belangrijk. Zo heb je bekende merken als Advantix hond en Seresto hond die je hond beschermen tegen de parasieten.