Meteen naar de inhoud

Tips voor een goede verzorging van je gebit 

Iedereen heeft ze, tanden. En ze zijn ook nog eens erg belangrijk voor ons als mens. Nu is het wel erg belangrijk om de tanden dus goed te verzorgen zodat we hier geen last van krijgen en hier nare gevolgen van kunnen krijgen. 

Na de maaltijd 

Niet veel mensen staan er bij stil maar na een maaltijd kan er nogal wat etensresten tussen de tanden achterblijven. En dit is natuurlijk niet goed voor de gezondheid van het gebit. Daarom is het belangrijk om na een maaltijd tandenstokers te gebruiken om even deze restjes uit het geberit te halen. Het kan de tanden erg beklemmen en het kan natuurlijk niet goed zijn voor het tandvlees waar het op rust. Denk hier eens wat vaker aan, dat kan veel nare plekjes in de mond voorkomen. Let hierbij wel op wat voor tandenstoker gebruikt wordt want de ronde tandenstokers zijn niet zo goed voor dit klusje. Let daarbij op de vorm van het stokertje, deze kan het beste een soort driehoekje zijn zodat deze het best tussen de tanden passen.  

Bezoek van de tandarts 

Vele mensen vinden het bezoek aan de tandarts niet zo prettig, wat vele tandartsen ook kunnen begrijpen. Als je het daarom spannend vindt kan dit gerust aangegeven worden bij de tandarts, dan kan deze hier rekening mee houden en wat rustiger aan de slag gaan. Het bezoek aan de tandarts is echt een manier om uw vragen over het gebit te kunnen stellen en natuurlijk om door een professional te laten controleren of het onderhoud van uzelf de goede manier is. Een tandarts kan ook handige tools geven zoals tandenragers om uw gebitsonderhoud thuis te kunnen verbeteren.  

Thuis aan de slag 

Na een bezoek aan de tandarts heb je een goed beeld van hoe het ervoor staat met het gebit. Hier kun je natuurlijk thuis mee aan de slag. Het lijkt misschien overdreven maar aandacht aan het gebit voor zo een 5 minuten per ochtend en avond is zo gek nog niet. Zorg ook voor een goede tandpasta die bij de gezondheid en staat van uw gebit past. Jonge kinderen zoeken vaak een zo zoet mogelijke tandpasta maar er moet ook worden gelet op dat de tandpasta de groei van het gebit stimuleert. Jonge mensen van in de twintig zoeken vaak een tandpasta waar veel whitening in zit en dus de tanden witter maakt. Oudere mensen zoeken vaak een tandpasta waarbij de tanden zo sterk mogelijk blijven gezien de leeftijd.    

Poetstechnieken toepassen 

Dan is het nog belangrijk op wat voor manier er gepoetst wordt. Natuurlijk is het fijn als eerst alle etensresten die toch nog in het gebit eruit worden gepoetst. Daarna is het belangrijk dat er tand voor tand aandacht wordt besteed aan het goed poetsen van de tanden. Ook het tandvlees is een grote factor die voor irritaties in de mond kan zorgen dus moet het tandvlees ook echt goed gepoetst worden. Dan zijn er nog verschillende soorten borsteltjes voor verschillende doeleinden in de mond. er zijn borsteltjes die zorgen dat het tandplak verminderd wordt of voor een polijstend effect. Natuurlijk moeten alle landoppervlaktes worden gepoetst en als laatste de tong want hier kunnen ook veel bacteriën op zitten. Zo heb je aan het eind van de dag een fris en gezond gebit.