Meteen naar de inhoud

Hoeveel risico’s zitten er vast aan een ooglaserbehandeling?

  • door

Wij bril- of lenzendragers verlangen bijna dagelijks naar wakker worden met scherp zicht. Nooit meer droge lenzen of een bril die natregent. Kortom: minder gezeur. Nou is het tegenwoordig mogelijk om je ogen te laten laseren. Tegen betaling uiteraard, maar het geld dat je bespaart op lenzen of brillen maakt dat je deze investering terug kunt verdienen. Maar is het allemaal rozengeur of maneschijn, of zitten er risico’s aan de behandeling? In dit artikel lees je er meer over.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Mensen die een bril moeten dragen om scherp te kunnen zijn hebben een probleem met de bolling van hun lens. Doordat deze niet meer optimaal is, valt het licht niet op de juiste manier op het netvlies. Dit zorgt voor de onscherpe beelden. Een laserbehandeling wordt er eigenlijk een stukje van het hoornvlies afgeschraapt. Hierdoor is de bolling weer optimaal en zie jij alles weer scherp zonder tussenkomst van bril of contactlens. Ogen laseren is daarom een zeer populaire ingreep voor mensen die hun zicht willen verbeteren.

Wat als ik plotseling beweeg?

Een van de grootste angsten die mensen hebben voordat ze aan hun behandeling beginnen, is het maken van een onverwachte beweging. Denk bijvoorbeeld aan niezen of hoesten. Dit is echter een risico dat je weer volledig kunt vergeten. De techniek in de lasermachine volgt elke beweging van het oog, waardoor uiterste precisie en dus veiligheid kan worden gegarandeerd.

Kunnen er complicaties ontstaan?

Natuurlijk kan het wel zo zijn dat je na de behandeling last krijgt van je ogen. Zo zijn er veel patiënten die lang last kunnen houden van droge ogen. De traanklieren zijn aangetast door de behandeling waardoor deze niet meer optimaal werken. Dit is gelukkig gemakkelijk te verhelpen door regelmatig oogdruppels te gebruiken. Na maximaal een paar maanden is alles weer hersteld.

Ook kunnen er halo’s of glare’s ontstaan na de behandeling. Dit zijn als het ware reacties op lichtbronnen in de duisternis. Deze complicaties zijn gemakkelijk te verhelpen en vormen dan ook geen serieus gezondheidsrisico. Het laatste risico dat we noemen is een verlittekening van het hoornvlies. Dit kan in enkele gevallen leiden tot blijvend gezichtsverlies. In dat geval moet er een hoornvliestransplantatie plaatsvinden. Mildere varianten kunnen met oogdruppels worden verholpen.