Meteen naar de inhoud

Hoe kun je beter horen? 

Merk je dat je steeds slechter hoort? Geen zorgen, want er zijn genoeg opties om jou van je slechthorendheid af te helpen. In het ergste geval is het nemen van een gehoorapparaat de oplossing, maar er zijn nog genoeg andere opties om jouw gehoor te verbeteren. In deze blog geven we een aantal tips om jou beter te laten horen. 

Doe een hoortest

Voordat we tips geven om jou beter te laten horen willen we aangeven dat het ontzettend belangrijk is om op tijd een hoortest te laten doen. Mocht het gehoor namelijk zodanig beschadigd zijn, dan is het belangrijk om in ieder geval op tijd actie te ondernemen. Aan de hand van een hoortest krijg je professioneel advies, afgestemd op je persoonlijke behoeften. Adviseert de audicien om een gehoorapparaat te nemen? Niet getreurd, want vandaag de dag zijn de hoortoestellen beter en populairder dan ooit. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Kies jij voor een draadloos oplaadbaar gehoorapparaat of neem je een klassieke met gehoorapparaat batterijen? De keuze is enorm! 

Gezonde levensstijl 

Je levensstijl heeft ontzettend veel impact op je gehoorfunctie. Fysieke inspanning verbetert namelijk de doorbloeding in het binnenoor. Met fysieke inspanning activeer je je hart- en vaatstelsel. Zorg daarom dat je minimaal 3 keer per week gaat sporten. Doe in ieder geval iets wat je leuk vindt. Een snelwandeling na het avondeten, een uurtje wielrennen of gewoon een potje voetballen. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je maar in beweging bent. 

Stimuleer het gehoor 

Door dagelijks je gehoor en geest te stimuleren onderhoud je auditieve en cognitieve vermogens. Denk hierbij aan strategische spelletjes of gehoor-spellen die helpen het gehoor te stimuleren. Het brein wordt op deze manier getraind om geluiden te herkennen en in te schatten hoe ver ze zijn. Daarnaast helpt dit ook om een betere focus te creëren, in een rumoerige omgeving. 

Filter achtergrondgeluiden 

Er zijn altijd geluiden op de achtergrond die je bewust niet hoort, maar onbewust wel. Probeer daarom tijdens een gesprek of op een willekeurig ander moment bewust deze achtergrondgeluiden te horen. Dit lijkt misschien af te leiden, vooral wanneer je een gesprek voert, maar het is ontzettend belangrijk om je oren te trainen. Je leert op deze manier beter filteren tussen omgevingsgeluiden en het belangrijkste geluid. 

Gebruik een koptelefoon 

De razendpopulaire in-ear oordopjes, wie kent ze niet? Mocht jij ook nog gebruik maken van deze oordopjes, dan raden wij het aan om ze per direct niet meer te gebruiken. De oortjes zitten namelijk te dicht op je trommelvlies, waardoor het teveel harde geluiden te verwerken krijgt. Neem in plaats daarvan een koptelefoon die je over je oren heen draagt. Zo bescherm je je oren, letterlijk en figuurlijk.