Meteen naar de inhoud

Hoe kom je af van vervelende verslavingen?

Hulp vragen is de eerste stap om van je verslaving aan alcohol of drugs af te komen. Daarnaast is het accepteren van de hulp de belangrijkste stap van de behandeling. Steeds meer mensen moeten naar een afkickkliniek om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Wanneer de wil er is en de weg is bewandeld kan iemand weer een zorgeloos leven hebben zonder last te hebben van de verslaving. Toch is het vaak verstandig om contacten met andere verslaafde te mijden. Zo kun je een terugval voorkomen.

Jezelf laten opnemen om van een verslaving af te komen

In een afkickkliniek zijn vaak verschillende afdelingen waar mensen met een verslaving kunnen worden geholpen. Veel mensen denken bij een verslaving aan alcohol of drug, maar er zijn veel meer verslavingen. Neem bijvoorbeeld een eetstoornis of een game verslaving. Ook dit zijn allemaal vormen van een verslaving waarbij je geholpen kunt worden. Wereldwijd zijn er mogelijkheden om jezelf op te laten nemen in een kliniek. Vaak wordt er op de intake gekeken naar hoe erg de verslaving is en welke kliniek hierbij past. Er zijn namelijk ook klinieken buiten Nederland in bijvoorbeeld Zuid- Afrika die uitstekend kunnen helpen bij een verslaving. Wanneer je in het buitenland bent, dan ben je ook echt ver van huis. Het weglopen gebeurt dan minder snel omdat je nergens naar toe kunt. Dit zorgt ervoor dat deze behandeling vaak beter slagen. Voor eetstoornissen zijn er wel op verschillende plekken in Nederland klinieken te vinden.

Hoe kom je van de drank af?

Er zijn veel mensen in Nederland die verslaafd zijn aan alcoholische dranken. Het afkicken alcohol project is wereldwijd een geslaagde manier om hier vanaf te komen. In de meeste gevallen is het begin om toe te geven dat je een verslaving hebt. Alleen wanneer jij dit zelf accepteert kun je geholpen worden. Mensen die dit niet accepteren staan vaak niet open voor een behandeling en daardoor wordt de slagingskans vele malen lager. Vaak zit er een oorzaak achter het overmatige gebruik van alcohol. Dit kan zijn omdat er iets traumatisch in het verleden is gebeurd, maar ook kan je het gewoon te lekker vinden. Daarnaast voelen mensen zich vaak sterker en beter in hun vel met alcohol. Echter zullen zij op de lange termijn merken dat ze veel meer moeite krijgen in het dagelijkse leven. Ook nemen veel mensen afstand van een verslaafde waardoor ze er helemaal alleen voor staan.

Het stappenplan voor het aanvragen van hulp

In de meeste gevallen wordt er telefonisch of per mail contact opgenomen met een afkickkliniek. Vervolgens wordt er dan een afspraak gemaakt om de problematiek in kaart te brengen. Vaak volgt er dan dezelfde dag nog een behandeladvies. Echter moet hier wel de hele situatie voor in kaart gebracht zijn. Het kan dus zijn dat er meerdere afspraken nodig zijn om de beste behandeling te vinden. Wanneer dit in kaart is gebracht wordt het adviesgesprek gepland en kan er snel begonnen worden met de behandeling.