Meteen naar de inhoud

Hoe geven we ouderen de beste zorg?

Alles en iedereen wordt langzaam ouder. De tijd staat voor niemand stil. We zien allemaal onze geliefde langzaam ouder worden. Dit is aan een kant altijd heel fijn, want je wilt ze zo lang mogelijk bij je houden, maar er zitten ook onmisbare nadelen aan ouder worden. Zo komen er vaak ook een boel kwalen kijken bij ouderdom. Moeite met bewegen, converseren of helder nadenken. Deze klachten zijn vaak onvermijdbaar en onterugkeerbaar. Toch bieden een heleboel instelling in Nederland goede zorg aan mensen die moeite hebben om voor zichzelf te zorgen. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld in een verzorgingshuis te wonen. Mocht dat idee je niet heel warm maken, dan bieden een heleboel instanties ook zorg bij je thuis. Dit heet begeleid wonen. Dit soort zorg is vaak gebonden aan steden zoals begeleid wonen Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, etc.. In dit artikel duiken we dieper in een verzorgingshuis en begeleid wonen om te ontdekken wat de voor en nadelen zijn.

Begeleid wonen

Als een verzorgingstehuis niks voor jou is en je liever lekker thuis blijft wonen, dan is begeleid wonen een goede optie. Hoewel dit meestal wat aan de duurdere kant is, biedt begeleid wonen zorg binnen een “beschermd” gebied zoals je huis. Een aantal keer per week komt er dan een begeleider langs die je helpt met de nodige hulp. Zij helpen met klusjes rondom het huis, maar ook met het verbeteren van je fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast biedt begeleid wonen ook de zekerheid dat er 24 uur lang iemand beschikbaar is om te helpen met echte noodgevallen.

Verzorgingstehuis

Mocht je je alleen voelen in je eigen huis, dan is een verzorgingstehuis misschien wel een goed alternatief. Verzorgingstehuizen bieden mensen namelijk uitgebreide professionele zorg, sociale interactie met andere bewoners van de instelling en een veilige omgeving. Er worden wekelijks leuke activiteiten gepland met andere bewoners om de tijd door te brengen. Mocht je moeite hebben met schoonmaken, medicijnen innemen en het onderhouden van je zelfvertrouwen? In een verzorgingstehuis staat er dag en nacht een team voor jouw klaar om je te helpen met al deze klusjes. Verzorghuizen zijn verspreid door heel Nederland. Meestal heeft een dorp of een stad minimaal één tehuis.