Meteen naar de inhoud

Het belang van een gezond gebit

Gezondheid van jezelf

Een gezond lijf betekent ook vaak een gezond gebit. Daarom is het fijn om het gebit goed te verzorgen. Van een onvoldoende verzorgd gebit kunnen nare kwaaltjes voortkomen. Een ontstoken wortel van een tand kan tot gevolg hebben dat er een kaakontsteking ontstaat wat ernstige uitwerkingen kan hebben op bijvoorbeeld de hersenen. Ook kunnen er tand-,kaakbot- of slijmvliesontstekingen ontstaan. Juist niet enkel de tanden moeten sterk en gezond zijn maar natuurlijk juist het tandvlees die de wortels van de tanden beschermt.

Voorkomen van meer werk

Als het gebit van jongs af aan goed wordt verzorgt zorgt dit natuurlijk voor een goede ontwikkeling van de tanden en kiezen. Een kind moet ook leren hoe het goed het eigen gebit moet poetsen. Als je dit goed bijhoudt voorkom je dat er gaatjes of ontstekingen ontstaan en je bijvoorbeeld naar de tandarts schiedam moet voor grotere operaties. Ook is natuurlijk het bezoek aan de tandarts zeer belangrijk voor het bijhouden en controleren van het poetswerk dat je doet. Een tandarts kan tips en tools geven die het onderhouden van de tanden makkelijker en beter maakt. Door het goed onderhouden van het gebit kan er worden voorkomen dat er later meer werk in het onderhoud gaat zitten dan je lief is. Verrotte tanden die getrokken moeten worden, hele nieuwe kiezen die geplaatst moeten worden of in het ergste geval op jonge leeftijd al een geheel nieuw gebit kan allemaal voorkomen worden door het goed verzorgen van het gebit. Daarnaast zijn tandheelkundige operaties en ingrepen zeer prijzig en vaak voor een groot deel voor eigen kosten.

Goede werking

Een gezond gebit is ook erg van belang voor het fijn kunnen genieten van een heerlijke maaltijd of drankje. Als het gebit gezond is en hier geen pijnlijkheden in zitten kun je zorgeloos genieten van een lekker knapperige taco zonder daar pijn in de kiezen bij te ervaren. Of een goed doorbakken biefstuk bestellen in een restaurant zonder na te hoeven denken in hoeveel kleine stukjes deze zal moeten gaan snijden om zonder moeite en pijn hiervan te kunnen genieten. Een gezond gebit zorgt voor meer genot bij het nuttigen van eten en drinken wat natuurlijk ook weer positieve effecten heeft op de gehele gezondheid.

Het uiterlijk

Natuurlijk is de gezondheid van een gebit het belangrijkst voor het voorkomen van ernstige ziektes. Maar het oog wil ook wat. Vaak zijn mensen met een gezonder gebit aantrekkelijker maar vooral ook zelfverzekerder. Het is voor jezelf ook fijn als er en foto wordt gemaakt en je hier zonder enige moeite op kan lachen en later ook de foto terug kan zien en blij kan zijn met hoe je erop staat. Ook is het voor jezelf fijn als je moeiteloos naar mensen kan lachen zonder zich toch te schamen voor de staat van het gebit. Nu hoeven de tanden zeker niet zo wit te zijn als alle voorbeelden op social media maar een gezond gebit ziet er van zichzelf al stralender uit en kan je dus ook een goed gevoel geven. Zo geven vaak tandartsen, bijvoorbeeld tandarts vlaardingen, goede tips hoe je ook al heb je een gezond gebit ook nog eens kan zorgen voor een mooi gebit aan de buitenkant.