Meteen naar de inhoud

Fysiotherapie, welke behandelingen zijn er allemaal?

Als het gaat om het kiezen van een fysiotherapeut, zijn er veel dingen om rekening mee te houden. In deze blogpost geven we u een overzicht van wat fysiotherapie is, wat manuele therapie is, wat sportfysiotherapie is, wat dry needling is en hoe u voor uzelf de juiste fysiotherapeut voor u kunt kiezen.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de beoordeling, diagnose en behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het maakt gebruik van een verscheidenheid aan technieken om de functie te herstellen en pijn te verminderen. Fysiotherapie wordt veel gebruikt bij lichamelijke klachten die hinder geven in het dagelijkse leven. Ook wordt het vaak ingezet bij herstel na bijvoorbeeld een ongeluk of een blessure.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie waarbij hands-on technieken worden gebruikt om aandoeningen van het bewegingsapparaat te behandelen. Het kan worden gebruikt om pijn te verlichten, het bewegingsbereik te vergroten en de functie te verbeteren. Manuele therapie wordt voornamelijk toegepast bij problemen met de gewrichten en de wervelkolom. Voor hoofd, nek en rugklachten is manuele therapie vaak de beste behandelmethode.

Wat is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is een vorm van fysiotherapie die speciaal bedoeld is voor de behandeling van sporters. Het kan worden gebruikt om blessures te voorkomen, blessures te revalideren en prestaties te verbeteren. Met sportfysiotherapie worden er naast behandeling ook vaak oefeningen ingezet om de bijvoorbeeld de spieren die overbelast of verrekt zijn geweest weer aan te sterken.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeling waarbij de therapeut gebruikt maakt van een naald om bepaalde triggerpoints van de spieren te behandelen. Met dry needling kunnen spierklachten en pijn worden verlicht.

Welke behandeling heb ik nodig?

De behandeling die het beste past is afhankelijk van de klachten die u heeft. Niet altijd is het direct duidelijk wat de oorzaak is van klachten of wat de beste methode is. Daarom zal de fysiotherapeut altijd een intake met u doen om te kijken wat het beste bij u past.

Hoe kiest u de juiste fysiotherapeut?

Bij het kiezen van een fysiotherapeut is het belangrijk rekening te houden met hun ervaring, opleiding en referenties. U moet er ook voor zorgen dat ze goed passen bij uw behoeften en doelen. Het kan voordelen geven om u aan te sluiten bij een praktijk waar ze gespecialiseerd zijn in meerdere behandelmethoden. zo kunt u altijd op de juiste manier behandeld worden. Als u op zoek bent naar een fysiotherapie in Maastricht heeft u bijvoorbeeld een aantal goede opties aan goede praktijken.