Meteen naar de inhoud

Feiten en fabels over diabetes

Je kent vast wel iemand die diabetes heeft. Je opa? Je oma? Of misschien wel een van je vrienden/vriendinnen. Diabetes komt meer voor dan de meeste mensen denken en het is echt niet alleen bij ouderen. Maar wat zijn nou de feiten en wat nou de fabels?

Diabetes is erfelijk

Dit is 100% een feit. Diabetes is inderdaad erfelijk, type 1 in ieder geval wel. Het kan dus zo zijn dat als jij diabetes hebt je zoon/dochter het ook kan krijgen.

Diabetes komt door teveel suiker eten

Dit is 100% fout. Diabetes kan door verschillende dingen komen. Diabetes kan komen door erfelijkheid, overgewicht, ouderdom en nog wat andere dingen. Het komt dus niet direct van te veel suiker eten. Mocht je enorm veel suiker eten en inderdaad te zwaar worden, kun je zeggen dat het door de suiker komt. Laat je in ieder geval altijd adviseren over je dieet.

Diabetes is ongeneeslijk

Het is inderdaad zo dat diabetes ongeneeslijk is. Alhoewel het onderzoek snel gaat kan diabetes nog steeds niet worden genezen. Diabetes type 2 kan je wel voorkomen met een goed dieet en genoeg sport. Voor mensen met diabetes type 1 kan net zoals bij type 2 een goede behandeling en levensstijl helpen om problemen in de toekomst te voorkomen. De problemen die je kan krijgen kunnen een grote impact hebben op je leven. Dat kunnen problemen met ogen, nieren, voeten, hart en bloedvaten zijn.

Sporten is gevaarlijk met diabetes

Dit is een beetje een moeilijke kwestie omdat sporten met diabetes eigenlijk best goed is. Dingen zoals hardlopen en voetballen etc zijn best goed voor iemand met diabetes. Kort intensief sporten wordt wat moeilijker. Mocht je kort intensief gaan sporten met diabetes kan het zo zijn dat je bloedglucose omhoog gaat wat kan zorgen voor klachten en een naar gevoel. Langdurig minder intensief sporten kan wel heel goed zijn voor iemand met diabetes. Ook bijvoorbeeld veel wandelen kan een positief effect hebben.

Zwangerschapsdiabetes verdwijnt na de bevalling 

Dit klopt inderdaad. Zwangerschapsdiabetes ontstaat vaak tussen de 24e en 28e week. Wanneer je bevalt verdwijnt de diabetes meestal direct. Wel is bij een tweede zwangerschap  de kans om nog een keer zwangerschapsdiabetes te krijgen groter. Daarnaast heb je in je latere leven ook meer kans op diabetes 2. Heb je voor je zwangerschap al last van overgewicht, of zit diabetes in je familie? Dan heb je meer kans om hier tijdens je zwangerschap last van te krijgen. Gelukkig kun je vaak met meer beweging en een aangepast dieet zwangerschapsdiabetes al goed behandelen. Daarbij krijg je extra controles om ervoor te zorgen dat je zwangerschap, bevalling en ontwikkeling van je baby goed blijft gaan. Wil je meer te weten komen over zwangerschap en gezondheid? Kijk dan eens op love2bemama.