Meteen naar de inhoud

De geschiedenis van de ketting van goud

Kettingen van goud hebben een lange en rijke geschiedenis. Ze werden vroeger vaak als symbool van macht en rijkdom gedragen. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit de mode-industrie, en worden ze in allerlei soorten en maten gemaakt. In dit artikel vertellen we je alles over de geschiedenis van kettingen van goud!

De eerste gouden kettingen werden gemaakt door de Egyptenaren en de Grieken

Kettinggoud werd voor het eerst gemaakt door de Egyptenaren en de Grieken. Kettinggoud wordt gemaakt door goud aan een dunne draad te rijgen. De Egyptenaren en Grieken waren de eersten die deze methode gebruikten om sieraden te maken. Zij gebruikten het om kettingen, armbanden en ringen te maken.

Gouden kettingen werden populair in het Romeinse Rijk

Gouden kettingen werden populair in het Romeinse Rijk. Het eerste geregistreerde gebruik van gouden kettingen was in de 2e eeuw voor Christus. De stijl en het ontwerp van deze kettingen zijn in de loop der tijd veranderd. Vroeger werden gouden kettingen gemaakt met kleine schakels. Deze schakels werden dan samengevoegd tot een grotere ketting. De grootste ketting werd meestal om de hals gedragen. Gouden kettingen werden ook gebruikt om kleding te versieren. Gouden kettingen werden vaak voorzien van de naam van de eigenaar of een boodschap. Het hoogtepunt van de populariteit van gouden kettingen was tijdens het bewind van Nero. In die tijd werden gouden kettingen vaak cadeau gedaan. Na de val van het Romeinse Rijk bleven gouden kettingen populair. Ze werden echter niet langer gemaakt met kleine schakels. In plaats daarvan werden ze gemaakt met grote schakels. Deze grote schakels werden dan samengevoegd tot een ketting.

Ze bleven populair in de Middeleeuwen en de Renaissance

Gouden kettingen werden populair tijdens de Renaissance, en ze bleven een populaire keuze gedurende de Middeleeuwen. Deze kettingen werden meestal gemaakt van goud, en ze hadden verschillende ontwerpen. Sommige gouden kettingen hadden eenvoudige kettingen, terwijl andere versierd waren met edelstenen of andere sierlijke details. Ongeacht hun specifieke ontwerp werden deze kettingen gewaardeerd om hun schoonheid en hun waarde. Veel gouden kettingen werden van generatie op generatie doorgegeven, en zijn nog steeds een populaire keuze onder verzamelaars.

Kettingen van andere materialen begonnen gouden kettingen te vervangen in de 18e eeuw

In de 18e eeuw werden gouden kettingen vervangen door kettingen van andere materialen, zoals zilver en ivoor. Dit kwam deels door een verandering in modetrends, maar ook omdat goud steeds duurder werd. Desondanks bleven gouden kettingen populair onder de rijken, die de hoge prijs konden betalen.

Gouden kettingen werden weer populair in de 20e eeuw

Gouden kettingen zijn al eeuwenlang een populaire sieraadkeuze, en ze maakten een comeback in de 20e eeuw. Chain of Gold was een populair type gouden ketting in deze periode. Gouden kettingen ontstonden oorspronkelijk in de 19e eeuw, maar werden populairder tijdens de Art Deco beweging in de 20e eeuw. Dit type gouden ketting bestaat uit kleine, in elkaar grijpende schakels die een delicate en elegante uitstraling hebben. Gouden kettingen werden vaak gebruikt om kettingen, armbanden en andere sieraden van te maken.

Tegenwoordig blijven ze een populair accessoire voor zowel mannen als vrouwen

Tegenwoordig blijft de ketting goud een populair accessoire voor zowel mannen als vrouwen. Ze zijn vooral zijn populair, omdat ze worden gezien als symbool van rijkdom en succes. Kettingen kunnen echter ook om meer persoonlijke redenen worden gedragen. Sommige mensen dragen ze bijvoorbeeld om een geliefde te herdenken, of om hun betrokkenheid bij een zaak te tonen. Of ze nu van goud of zilver zijn, kettingen worden altijd geassocieerd met kracht en macht.