Meteen naar de inhoud

CBR medische keuring voor rijbewijs, hoe werkt dit?

  • door

Het kan voorkomen dat je een medische keuring moet ondergaan om te kijken of je gezond genoeg bent om deel te nemen aan het verkeer. Bijvoorbeeld wanneer je een ziekte hebt of op leeftijd bent. Er kan ook worden gevraagd om deel te nemen aan een rijtest.

Medische keuring voor rijbewijs, wanneer?

Als je wilt deelnemen aan het verkeer met een voertuig is het belangrijk dat je beschikt over een algemene goede gezondheid. Bij het halen van je rijbewijs dien je daarom ook een verklaring naar waarheid in te vullen over je gezondheid. In sommige gevallen kan het zijn dat er een medische keuring nodig is om te kijken of je daadwerkelijk veilig een voertuig kunt besturen. Denk bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde ziekte of beperking hebt of als je ouder bent als 75 jaar. Een CBR keuring bij Floaterlaser laten uitvoeren om je ogen te controleren is dan een optie.

Hoe werkt de medische keuring?

Als je een medische keuring moet ondergaan van het CBR zal een arts je uitgebreid onderzoeken. In de meeste gevallen mag deze keuring worden uitgevoerd door een huisarts. Bij een groot rijbewijs gelden er andere regels. Dan zal de keuring moeten worden uitgevoerd door een bedrijfsarts. Er zal onder andere gekeken worden of de armen, benen, nek maar ook rug in orde zijn en of deze goed gebruikt kunnen worden. Het zicht is ook een punt waar onderzoek naar wordt gedaan en ook zal er worden onderzocht of er sprake is van een verhoogde bloeddruk en suikerziekte. Het keuringsrapport wat de arts opmaakt is een advies. De CBR maakt uiteindelijk de keuze of je deel mag nemen aan het verkeer of niet. Het kan voorkomen dat willen dat je een rijtest doet.

Rijtest afleggen

Wanneer het CBR niet helemaal overtuigd is van het medisch rapport kunnen ze eisen dat je een rijtest aflegt. Sommige mensen kunnen namelijk met een bepaalde beperking wel rijden en andere weer niet. Als uit de test blijkt dat het rijden niet naar behoren gaat wordt er gekeken naar mogelijkheden om dit te verbeteren. Denk aan het opnieuw nemen van rijlessen, gebruik van orthopedische hulpmiddelen of een technische aanpassing aan de auto. Een rijtest wordt in veel gevallen in je eigen auto uitgevoerd.